Forum Power of Metal
+ mocna strona metalu +
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy  GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Eatlista
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5 ... 10, 11, 12  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Power of Metal Strona Główna -> Hyde Park
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Oenologist



Dołączył: 18 Cze 2008
Posty: 5162
Przeczytał: 39 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Wto 13:25, 28 Paź 2008    Temat postu:

piciu6 napisał:
ja go tam podejrzewam o cięźki przypadek snobizmu , nieszkodliwy w sumie Wink green


Taaa, snobizm objawiający się tym, że wychodzę poza studencką zupkę chińską i tosta Laughing Powiedziałbym, że niska różnorodność w obrębie kuchni typowo polskiej (ja nie mówię, że nie ma różnorodnych potraw, twierdzę jedynie że non-stop gotuje się to samo) zaniża poziom, potem człowiek wyskakuje z czymś bardziej wymyślnym, to traktują go jak nie wiadomo kogo Laughing

Cytat:
Kiedy Ty masz czas na gotowanie tak zmyslnych potraw??


Wbrew pozorom nie zabiera to dużo czasu. Poza tym gotowanie odstresowuje, działa kojąco i wyluzowuje Wink
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Elven Queen



Dołączył: 20 Cze 2008
Posty: 749
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Wrocław

PostWysłany: Wto 13:40, 28 Paź 2008    Temat postu:

Oenologist napisał:
Wbrew pozorom nie zabiera to dużo czasu.


Rolling Eyes Ugotowanie 'zwyklej' zupy (ze swiezych warzyw, nie mowie o chinskich zupkach w proszku Laughing) zajmuje mi srednio ok. 35-45 mninut, a gdybym miala przyrzadzic jakas dziczyzne lub cos z potraw zaprezentowanych przez Ciebie, pewnie odechcialoby mi sie juz jesc;)

Oenologist napisał:
Poza tym gotowanie odstresowuje, działa kojąco i wyluzowuje Wink


Zupelnie jak wino;)
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Oenologist



Dołączył: 18 Cze 2008
Posty: 5162
Przeczytał: 39 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Wto 13:59, 28 Paź 2008    Temat postu:

No zupa, w zależności od typu zajmuje od pół do kilku godzin. Mówię tu o samym procesie gotowania, gdyż przygotowanie to max. pół godziny.

Co do mięsa, to sprawa prosta. Wieczorem w marynatę i do lodówki. Na drugi dzień na mocno rozgrzaną patelnię dwie minuty z jednej, dwie z drugiej (wołowina) i gotowe. W przypadku innego typu mięsa - ze 20 minut i gotowe.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
firesoul
Administrator


Dołączył: 19 Cze 2008
Posty: 7673
Przeczytał: 44 tematy

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Albuquerque

PostWysłany: Śro 9:22, 29 Paź 2008    Temat postu:

Trzeci dzień oczyszczam organizm z toksyn i innego zła. W związku z tym w menu wyłącznie marchewka, brokuły, kapusta, ogórki, kalafior, jabłka i grejpfruty. Dla wzmocnienia efektywności oczyszcznia słucham tylko metalu granego przez heteroseksualnych białasów o udokumentowanym rodowodzie.

Ostatnio zmieniony przez firesoul dnia Śro 9:24, 29 Paź 2008, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Oenologist



Dołączył: 18 Cze 2008
Posty: 5162
Przeczytał: 39 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pon 12:54, 03 Lis 2008    Temat postu:

Zasrany kraj...nawet kaszy jęczmiennej do krupniku nie ma...Takowa albo na paszę idzie, albo na "zdrowe jedzenie". Poszukuję dalej.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Katar



Dołączył: 20 Paź 2008
Posty: 314
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Polska

PostWysłany: Pon 14:31, 03 Lis 2008    Temat postu:

"jabłko - owoc jesieni" green

- zupa owocowa z makaronem ( owoc - jabłko ) ... z odrobiną cynamonu
- mięso: karkówka ( marynowana klasycznie uprzednio) smażona saute z cebulką i jabłkiem
- ryż - gotowany z papryka ostrą i kawałkami jabłka
- surówka: kapusta czerwona, jabłko, oregano , oliwa, cytryna i inne przyprawy


właśnie skończyłem taki obiadek
Laughing


Ostatnio zmieniony przez Katar dnia Pon 14:32, 03 Lis 2008, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
piciu6
Moderator


Dołączył: 20 Cze 2008
Posty: 16244
Przeczytał: 30 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Ostrowiec przede wszystkim

PostWysłany: Pon 14:56, 03 Lis 2008    Temat postu:

na deser brakuje ci szarlotki green
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Katar



Dołączył: 20 Paź 2008
Posty: 314
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Polska

PostWysłany: Pon 15:16, 03 Lis 2008    Temat postu:

piciu6 napisał:
na deser brakuje ci szarlotki green


rotfl ok
dokładnie ... ale wczoraj jadłem coś w tym stylu
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Oenologist



Dołączył: 18 Cze 2008
Posty: 5162
Przeczytał: 39 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Wto 18:54, 04 Lis 2008    Temat postu:

Katar napisał:
"jabłko - owoc jesieni" green

- zupa owocowa z makaronem ( owoc - jabłko ) ... z odrobiną cynamonu
- mięso: karkówka ( marynowana klasycznie uprzednio) smażona saute z cebulką i jabłkiem
- ryż - gotowany z papryka ostrą i kawałkami jabłka
- surówka: kapusta czerwona, jabłko, oregano , oliwa, cytryna i inne przyprawy


właśnie skończyłem taki obiadek
Laughing


Dawaj wujek przepis na ten ryż green
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Katar



Dołączył: 20 Paź 2008
Posty: 314
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Polska

PostWysłany: Śro 0:24, 05 Lis 2008    Temat postu:

nic wielkiego:

w zalezności czy gotujesz sypki czy w woreczku ( tzw. 15 minutowy ) woda , którą uzywasz musi zawierać cos więcej niz tylko sól.

Unikam ostatnio soli w ogóle, naczytałem sie i naoglądałem pełno na temat: SÓL TO TWÓJ WRÓG ! ... fakt - jak popatrzeć gdzie ona wystepuje i przeanalizować to, to wpierdalamy w jeden dzień ilość , która nam jest potrzebna do rozłożenia na 5 - 7 dni ... chore ! Ona jest wszędzie dokładana , a najwiecej w polepszaczach smaku ( fastfoodowe dodatki, sosy ), wędlinach i innych przetworzonych mięsach ( sól zatrzymuje wodę, więc to podwójne zło ... bo płacimy za nadmiar wody w produkcie ), i co najgorsze we wszelkich zupkach i potrawach z paczki i tzw. w 5 lub nawet 3 minuty gotowych / Knorr, Winiary i Amino ... mistrzem soli są !

wracając do ryzu ... zakładam, że z paczki ...
do garnka z wodą symbolicznie posoloną, wrzucasz garść ziól ulubionych, lyżeczkę ostrej papryki w proszku lub jakiegoś chili w płynie, kilka kropli oliwy i pół małego jabłka startego na grubym oczku ... pogotuj to 2 - 3 minuty i wsadzasz paczke ryzu ... reszta wg opisu na paczce od ryzu green

chodzi o to że smak takiego ryzu jest dyskretnie, ale jednak inny, nie taki jałowy ... w ostateczności możesz osobno wymyślić jakiś sos Smile


BTW - ostatnio ziemniaki gotuje podobnie - woda miast soli z magi lub jarzynką w proszku / vegeta ( tam tez jest sól , ale mniej ), troche cukru, dwie krople oliwy i full ziół - ja daję prowansalskie, lub czysta suszoną bazylię, ewent majeranek lub oregano ... fajny smak !

od 10 dni staram się uzywać mniej soli ... efekt: 3 kg mniej !


Ostatnio zmieniony przez Katar dnia Śro 0:27, 05 Lis 2008, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
firesoul
Administrator


Dołączył: 19 Cze 2008
Posty: 7673
Przeczytał: 44 tematy

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Albuquerque

PostWysłany: Śro 8:44, 05 Lis 2008    Temat postu:

Na śniadanie sok ze zmiksowanej marchewki, grejpfruta i jabłka. Na drugie śniadanie kilka pomidorów i ogórków kiszonych. Na obiad będzie zupa porowo-cebulowa i pieczona cukinia a na kolację dwa jabłka. Do popicia mineralna i zielona herbata z cytryną. Oczywiście gorzka


Kebeb kurwa chcę Sad
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Katar



Dołączył: 20 Paź 2008
Posty: 314
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Polska

PostWysłany: Śro 9:29, 05 Lis 2008    Temat postu:

firesoul napisał:
Na śniadanie sok ze zmiksowanej marchewki, grejpfruta i jabłka. Na drugie śniadanie kilka pomidorów i ogórków kiszonych. Na obiad będzie zupa porowo-cebulowa i pieczona cukinia a na kolację dwa jabłka. Do popicia mineralna i zielona herbata z cytryną. Oczywiście gorzka


Kebeb kurwa chcę Sad


he, he ... no to fajny paśnik masz green

Ty zmień sobie nick lepiej na Rabbit albo bardziej metalowo: Capricorn green
Powrót do góry
Zobacz profil autora
firesoul
Administrator


Dołączył: 19 Cze 2008
Posty: 7673
Przeczytał: 44 tematy

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Albuquerque

PostWysłany: Śro 11:16, 05 Lis 2008    Temat postu:

Hmmm, coś w tym jest... Laughing
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Oenologist



Dołączył: 18 Cze 2008
Posty: 5162
Przeczytał: 39 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Śro 11:17, 05 Lis 2008    Temat postu:

Kurna, udało mi się wynaleźć w sklepie ze zdrową żywnością jęczmień (całe ziarna, kaszy jęczmiennej jak nie znalazłem, tak nie mam). Ale wychodzi kolejna bzdura - nie ma możliwości kupienia świeżego koperku, jedynie suszony i to też z wielkim trudem. No nic, ale krupnik się udał.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Kirk
Administrator


Dołączył: 18 Cze 2008
Posty: 7302
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: z Małej Moskwy

PostWysłany: Śro 12:27, 05 Lis 2008    Temat postu:

firesoul napisał:
Na śniadanie sok ze zmiksowanej marchewki, grejpfruta i jabłka. Na drugie śniadanie kilka pomidorów i ogórków kiszonych. Na obiad będzie zupa porowo-cebulowa i pieczona cukinia a na kolację dwa jabłka. Do popicia mineralna i zielona herbata z cytryną. Oczywiście gorzka

Dieta?
Na grubego nie wyglądasz.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Power of Metal Strona Główna -> Hyde Park Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5 ... 10, 11, 12  Następny
Strona 4 z 12

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group
Regulamin